Polgármesteri hivatalban reprezentációnak minősülnek-e a hivatali sportnappal kapcsolatosan felmerült költségek, illetve a sportnap végén a köztisztviselők megvendégelése? Reprezentációnak minősül-e a köztisztviselői napon a hivatal köztisztviselőinek juttatott vendéglátás, amelyet egy szakmai értekezlet előz meg? - kérdezi olvasónk.

Reprezentációnak a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) minősül.
Véleményünk szerint a dolgozók részére szervezett sportnap önmagában nem tartozik a hivatali, szakmai rendezvények közé, hacsak a szervezés körülményei alapján nem állapítható meg ilyen jelleg (pl. partnerek bevonásával tartott munkaértekezlet után szabadidőprogramként szervezik a sportnapot, amelyen a partnerek is részt vesznek, de nem kifejezetten csak a dolgozók részére).
Köztisztviselők napján a hivatal köztisztviselői részére nem rendelhető el, nem tartható munkaértekezlet, szakmai értekezlet, tekintettel arra, hogy e nap a törvény alapján munkaszüneti napnak minősül a köztisztviselők számára, az általános munkarendben dolgozók pedig munkaszüneti napon nem foglalkoztathatók, így részükre hivatalos értekezlet sem tartható.

A teljes kérdést és a jogszabályi hivatkozásokat is tartalmazó választ itt tekintheti meg. (A teljes válaszhoz lehet, hogy meg kell adnia az email címét).

© 2020 Reprezentáció